Sinus lift este un tip relativ nou de interventie chirurgicala. Se efectueaza in scop pur stomatologic. A aparut pentru prima data ca terapie dentara in anii 70 ai secolului XX.
Odata stabilita eficienta sa ridicata in tratarea problemelor grave, legate in principal de lipsa dintilor, procedura nu numai ca a castigat popularitate, dar are si o frecventa de utilizare in randul stomatologilor din intreaga lume.
Liftingul sinusurilor este o interventie chirurgicala legata de implanturile dentare. Una dintre regulile principale in implantologie este prezenta unei cantitati suficiente de os ca o conditie prealabila si conditie pentru implantarea cu succes a unui nou dinte.
In practica, insa, un astfel de os nu exista intotdeauna si, uneori, exista, dar in cantitati insuficiente. De obicei, procedura se face atunci cand implanturile sunt plasate pentru a reface dintii masticatori din maxilarul superior.
Ce este mai exact un lifting sinusal?
Aceasta este o procedura complet chirurgicala. In general vorbind, un lifting sinusal permite osului sa se regenereze singur, sa ajunga la cantitatea necesara, care este suficienta pentru a pune un implant.
Cu alte cuvinte, este un tip de augmentare osoasa, adica o crestere a osului natural disponibil. In termeni pur tehnici, un sinus lift este o ridicare a podelei sinusului maxilar. Trebuie remarcat faptul ca liftingul sinusal se aplica pentru a creste osul doar in maxilarul superior. Acest lucru se intelege chiar de la numele procedurii.
Dupa cum se stie, sinusurile sunt situate pe ambele parti ale nasului. Sunt prea aproape de maxilar in sine, asa ca atunci cand un implant trebuie plasat in aceasta parte a maxilarului, este necesara o crestere a volumului osos. Si acest lucru este posibil doar prin ridicarea sinusurilor.
Riscuri si posibile complicatii dupa lifting sinusal
Desigur, ca orice interventie chirurgicala, riscurile si complicatiile sunt posibile. Posibilele complicatii sunt asociate cu infectia si inflamatia ulterioara. Cu toate acestea, o profilaxie medicamentoasa adecvata poate rezolva problema.
O alta posibila complicatie este perforarea membranei sinusurilor. In functie de gradul de ruptura, poate fi necesara intreruperea intregii interventii preliminare si revenirea la interventie in 2-3 luni.
Cea mai serioasa si certa contraindicatie pentru sinus lift este prezenta sinuzitei cronice sau a polipilor.