Introducerea alimentelor solide in alimentatia bebelusilor trebuie facuta atunci cand acestia dau semne ca sunt pregatiti. Semnele pot aparea in momente diferite, dar majoritatea copiilor vor da semne in jurul varstei de aproximativ sase luni. Cand bebelusul are in jur de sase luni, are nevoie de alimente solide pentru a putea obtine suficient de fier si alti nutrienti esentiali pentru crestere si dezvoltare.
Pentru aproximativ primele sase luni de viata, bebelusul utilizeaza fierul stocat in organism din perioada dezvoltarii in uter. Acesta acumuleaza, de asemenea, fier din laptele matern si / sau din lapte praf pentru sugari. Dar cantitatea de fier din organismul bebelusului scade in timp ce creste. In concluzie, in jurul varstei de sase luni, bebelusul nu mai poate obtine fierul de care are nevoie doar din laptele matern.
Introducerea substantelor solide este, de asemenea, importanta pentru a ajuta copilul sa invete sa manance, oferindu-i gusturi si texturi noi, in acest fel, copilul isi dezvolta si dintii, construind abilitati de care va avea nevoie ulterior pentru dezvoltarea limbajului.
Semnele ca copilul este gata pentru alimente solide sunt:
– copilul are un bun control al capului si gatului si poate sa stea in pozitie verticala atunci cand este sustinut
– arata interes pentru alte alimente – de exemplu, uitandu-se la ceea ce se afla pe farfuria voastra
– ajunge la mancare
– deschide gura atunci cand ii oferiti mancare pe o lingurita.
Majoritatea copiilor incep sa prezinte aceste semne la 4-6 luni, dar pot aparea la momente diferite in functie de copil. Dezvoltarea si comportamentul individual al copilului va vor indruma atunci cand trebuie sa incepeti sa introduceti alimente solide in dieta zilinica a bebelusului.
Poate fi mai probabil ca bebelusul sa incerce alimente solide imediat dupa alaptare. Acest lucru se datoreaza faptului ca, atunci cand bebelusii sunt intr-adevar infometati, vor doar laptele matern care stiu ei ca le satisface foamea. Asa ca vor putea incerca alimente noi dupa alaptare. Cu timpul, veti sti cand copilul este infometat sau satul, nu este interesat sau obosit.
Semnele de foame includ:
– este incantat cand va vede ca pregatiti mancarea
– se inclina spre voi in timp ce sta pe scaun
– deschide imediat gura cand il hraniti.
Semnele ca nu il intereseaza includ:
– isi intoarce capul in alta parte
– pierderea interesului sau distragerea atentiei
– impinge lingura departe de gura