Hepatita C este o infectie a ficatului cauzata de un virus care se raspandeste prin contactul cu sangele unei persoane infectate.
Care sunt efectele pe termen lung ale hepatitei C?
Uneori organismul scapa singur de virus, dar virusul ramane de obicei in ficat. Persoanele care pastreaza virusul in ficat mai mult de 6 luni sunt purtatori de hepatita C. Majoritatea purtatorilor traiesc ani multi fara probleme majore de sanatate, dar unii dezvolta probleme hepatice severe (ciroza) sau cancer de ficat. De obicei, aceste complicatii se dezvolta la multi ani de la debutul infectiei cu hepatita C.
Gravidele trebuie testate pentru hepatita C?
De obicei, pentru a verifica hepatita C, medicii fac analize de sange numai la pacientii vulnerabili la infectie. Daca s-au folosit vreodata medicamente injectabile, chiar si o singura data, ar trebui cerut testul.
Ce se va intampla daca o gravida are hepatita C?
Nu trebuie sa se faca cezariana doar pentru ca are hepatita C. In acest caz ar trebui ca viitoarea mamica sa se adreseze specialistilor care trateaza aceasta infectie. Sunt disponibile tratamente, dar necesitatea si momentul tratamentului pot fi evaluate dupa nasterea bebelusului.
Ar trebui ca bebelusul sa fie testat pentru hepatita C?
Bebelusul va trebui sa fie testat pentru hepatita C daca mama are hepatita C. Testul se face uneori la 2 luni, dar nu este inca pe deplin precis la varsta respectiva si va fi apoi necesar sa se refaca la 18 luni.
Cum se poate proteja copilul impotriva hepatitei C?
Din pacate, nu exista nicio modalitate de a preveni transmiterea hepatitei C copilului.
- Se poate alapta?
Studiile arata ca este foarte putin probabil sa se transmita hepatita C copilului prin alaptare. Prin urmare, se poate alapta copilul daca mama are hepatita C, dar nu si HIV.
Insa daca mameloanele sunt crapate sau sangereaza, ar trebui oprita alaptarea, si aruncat laptele pana cand mameloanele sunt vindecate.
Ce ar trebui facut daca bebelusul are hepatita C?
Aproximativ 1 din 5 copii cu hepatita C scapa singuri de virus. Ceilalti devin transportatori. Desi virusul ramane in ficatul copiilor care sunt purtatori, majoritatea raman sanatosi pana la varsta adulta.
Copiii care sunt purtatori de hepatita C ar trebui sa se prezinte la medic si sa li se faca periodic teste de sange. Majoritatea nu au nevoie sa ia niciun medicament, dar unora li se vor administra antivirale pentru a preveni probleme hepatice grave (ciroza) sau cancer la ficat.