Fructe indispensabile din dieta copiilor

In ultimii ani se pune foarte mare accent pe o dieta echilibrata a copiilor si pe o sanatate de fier. Fructele trebuie sa fie incluse in dieta copiilor, indiferent de varsta. Atat copiii mari cat si cei mici trebuie sa consume o cantitate suficienta de fructe si de legume pentru a avea o dezvoltare armonioasa, o digestie buna si un aport mare de vitamine, minerale si alte elemente. Si, pentru ca un mar pe zi tine medicul departe, iata care sunt cele mai importante fructe pe care trebuie sa le consume cei mici, in afara de deja celebrele mere, pere, banane si portocale si in combinatie cu ce alte alimente (iaurturi, cereale, etc).

Un fruct pe zi – sanatate curata pentru copil

Acesta nu este un simplu slogan prin care adultii sunt incurajati sa cumpere copiilor si sa le ofere fructe cel putin o data pe zi, ci mai degraba un sfat de care trebuie sa tina cont. Fructele previn aparitia obezitatii, a bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat si sunt foarte delicioase. La bebelusi, in perioada diversificarii, parintii sunt sfatuiti sa introduca treptat fructele in mesele din timpul zilei, indeosebi in combinatie cu alte alimente (cereale, iaurt, piureuri). Principalele tipuri de fructe care pot fi introduse sunt merele, perele, bananele, urmate de prune, cirese, struguri, caise, piersici, portocale, mandarine, pepene, mango, avocado si papaya.

Fructele dau copiilor energia de care acestia au nevoie, sunt usor de asimilat, sunt delicioase si furnizeaza vitamine, fibre, potasiu, fier. Marul este unul din cele mai hidratante si racoritoare fructe, usor de digerat cu zaharuri naturale si sanatoase. Banana contine acid folic, vitamina C, in timp ce para are excelente proprietati diuretice, aduce un aport important de fibre si vitamine si poate fi combinata in diferite deserturi sau piureuri.

Capsunile sunt preferatele copiilor, furnizand vitamine, fier, fosfor si calciu iar piersicile sunt ideale in perioadele de constipatie, alaturi de prune.