Durata de viata a anvelopelor depinde de mai multi factori care uneori sunt luati in calcul de catre clienti, alteori nu. Anvelopele sunt fabricate din mai multe tipuri de materiale si amestecuri de cauciuc, iar durata de utilizare a unei anvelope este imposibil de preconizat cu exactitate deoarece pot aparea si elemente surpriza, evenimente neplacute, dar in generaldupa o perioada de 5 ani de utilizare, trebuie schimbate.

Pe durata folosirii, anvelopele imbatranesc in functie de conditiile de utilizare, mai repede sau mai incet. Faptul ca roata de rezerva nu este folosita, acest lucru nu ii prelungeste durata de viata.

Durata de viata a anvelopelor si factorii de care depinde aceasta

Pe durata depozitarii anvelopelor, imbatranirea lor este influentata de mai multi factori. Unul din factori este umiditatea, deoarece cauciucurile trebuie sa ramana in locuri racoroase, uscate si cu o ventilatie naturala, dar si lumina, deoarece anvelopele trebuie protejate de razele soarelui si de lumina artificiala cu un continut mare de raze UV.

Temperatura este un alt factor important ce influenteaza durata de viata a anvelopelor, aceasta trebuie sa fie sub 35 de grade Celsius, iar materialele chimice, solventii si cele care genereaza ozon trebuie evitate. Nu in ultimul rand, tensiunea si presiunea pot provoca deformarea cauciucurilor, precum si depozitarea inadecvata. Anvelopele se depoziteaza pe paleti, una peste alta, pe stive ale caror inaltime nu trebuie sa depaseasca 1.20 metri. Pe termen lung, depozitarea anvelopelor se face pe rafturi situate la minim 10 cm deasupra solului.

Durata de viata a anvelopelor este un subiect intens dezbatut. Acesta reprezinta intervalul de timp parcurs intre data de fabricatie si finalul duratei de utilizare. Comerciantii doresc sa le vanda cat mai repede, iar clientii sa aiba parte de ele cat mai mult timp, de aceea varsta reala a anvelopei noi achizitionate trebuie cunoscuta de catre soferi. Aceasta este exprimata chiar pe anvelopa, sub forma unui cod: codul producatorului si data fabricatiei (numarul saptamanii si anul spre exemplu 4208 – saptamana 42, anul 2008).