Ce reprezinta complexul de inferioritate
Toata lumea are tendinta de a se compara cu persoane pe care le cunoaste sau cu persoane din mass-media. De multe ori persoana are tendinta sa se vada mai prejos decat ceilalti. De obicei, aceasta stare este trecatoare, insa daca devine un sentiment constant si daca actionati in moduri care va dauneaza dumneavoastra sau celor din jur, spun expertii, ca ati putea avea de-a face cu un complex de inferioritate.
Complexul de inferioritate se manifesta dincolo de sentimentele ocazionale de inferioritate pe care toata lumea le simte in anumite momente ale vietii. Este o stare patologica de a fi coplesit de o conditie reala sau imaginara, determinand un individ sa fie mai putin increzator si prea critic fata de el insusi.
Sentimentul de inferioritate se instaleaza atunci cand o persoana se considera nepotrivita si mai prejos decat ceilalti in ceea ce priveste atributele sociale, fizice, intelectuale sau psihologice. De exemplu, un elev se poate simti inferior unui altui elev pe care il considera stralucit la invatatura. Sentimentul de inferioritate se datoreaza compararii cu ceilalti si perceperii deformate a sinelui.
In timp ce toti, la un moment dat in viata, s-au simtit inferiori fata de altcineva in ceea ce priveste un anumit subiect, complexul de inferioritate este un sentiment care persista pe o durata lunga de timp, afectand toate aspectele vietii unui individ. Persoanele cu complex de inferioritate, de obicei, nu se simt suficient de bine si exprima o sensibilitate extrema.
Alfred Adler este un psiholog cunoscut pentru faptul ca a teoretizat acest concept. El afirma ca exista doua tipuri de inferioritate: primara si secundata. Inferioritatea primara apare in copilarie, adesea cauzata de factori de stres din copilarie, cum ar fi neglijarea, abuzul parental, sprijinul emotional inadecvat sau performanta academica slaba. Adesea este intensificata prin comparatie cu fratii, prietenii, adultii. Inferioritatea secundara incepe la varsta adulta si rezulta din incapacitatea de a atinge obiectivele stabilite pentru a compensa sentimentul de inferioritate din copilarie.
Potrivit lui Adler, toata lumea se simte inferioara din cand in cand si acest lucru este complet normal. Acest sentiment este un stimulent pentru procesul de dezvoltare sanatos si natural al fiintei umane. Cu toate acestea, complexul de inferioritate este o stare patologica in care sentimentul de inferioritate domina un individ si determina deprimarea si incapacitatea de a progresa pentru a atinge diverse obiective.