Multi oameni se confrunta, cel putin o data in viata, cu senzatia de nod in gat. Daca aceasta apare foarte rar si numai intr-un context emotionant, senzatia poate fi un efect la emotiilor puternice pe care acestia le simt.
In schimb, aparitia repetata a acestor senzatii de nod in gat, senzatie de constrangere sau ceva blocat sunt simptome ale disconfortului in gat care pot anunta prezenta unei afectiuni medicale. De aceea, este recomandat sa se faca un consult medical.
Care sunt cauzele acestui disconfort din gat?
Un disconfort in gat poate fi resimtit in diferite moduri, cum ar fi inghitire dificila sau dureroasa, congestie, iritatie, impuls de tuse. Drept urmare si cauzele care duc la aparitia acestui disconfort pot fi foarte variate.
O prima cauza poate fi de origine infectioasa. O infectie bacteriana sau virala (faringita, laringita, amigdalita sau mononucleoza) provoaca dureri in gat si disconfort persistent. Solicitarea excesiva a corzilor vocale poate provoca si diferite patologii vocale care se pot manifesta in aceasta senzatie de disconfort.
Chiar si persoanele care sufera de reflux gastroesofagian (GERD) pot fi predispuse la astfel de senzatii.Factorii de mediu iritanti (poluare, tutun) sau prezenta alergenilor (polen, acarieni etc.) pot fi, de asemenea, cauza disconfortului din gat.
Daca disconfortul se datoreaza umflarii gatului cauzata de angioedem, este o urgenta medicala (risc de sufocare). Senzatia de disconfort poate dezvalui uneori dezvoltarea cancerului de faringe, corzi vocale sau esofag, mai ales in cazul unui istoric de fumat si/sau consum excesiv de alcool.
Cum poate fi eliminat disconfortul din gat?
Daca disconfortul se datoreaza unei patologii infectioase (virus sau bacterii), antisepticele si/sau anestezicele locale, sub forma de spray sau pastile, asigura in general o vindecare rapida. In cazul alergiilor insa trebuie evitat contactul cu alergenii declansatori. De asemenea, aerul din casa poate fi prea uscat, caz in care trebuie utilizat un umidificator, care va reduce senzatia de gat uscat la trezire.
Disconfortul la nivelul gatului dispare adesea de la sine, in decurs de 8-10 zile, dar chiar si in aceste conditii se recomanda un consult medical, pentru a se exclude orice risc de cancer.