Unul dintre cele mai mentionate si utilizate beneficii ale rozmarinului este potentialul sau antioxidant ridicat. Contine acid rosmarinic care stabilizeaza membranele biologice, protejeaza impotriva razelor UV si a radicalilor liberi.
Efectul antioxidant al acestei plante este in principal de a preveni formarea de radicali liberi si de a reduce nocivitatea care a aparut deja. In plus, datorita continutului de carnosol, acid carnosic si rozmarin, are un efect anti-mutagen. In plus, carnasolul are un efect antibiotic, ceea ce face ca rozmarinul sa fie util in raceli.
Extractul si uleiul esential de rozmarin sunt active impotriva bacteriilor, ciupercilor si insectelor. Uleiul de rozmarin functioneaza mai bine impotriva bacteriilor gram-pozitive decat impotriva bacteriilor gram-negative, dar utilizarea acestuia va ajuta la infectiile cu ambele tipuri de bacterii.
Rozmarinul sustine si activitatea ficatului. Acidul olaenoic pe care il contine are un efect anti-hepatotoxic, adica protejeaza celulele ficatului; antiinflamator si anti-ulcer.
Atat planta, cat si uleiul sustin activitatea sistemului circulator, sigiland vasele de sange. Mai mult, prin scaderea nivelului de colesterol din sange, acesta poate avea efecte anti-aterosclerotice.
Uleiul de rozmarin utilizat extern dilata capilarele, rezultand o mai buna circulatie a sangelui, de aceea este utilizat si in afectiunile reumatice. Frunzele de rozmarin au un efect pozitiv asupra sistemului digestiv. Acestea inhiba contractia muschilor netezi, imbunatatesc digestia si restabilesc peristaltismul intestinal normal.
Rozmarinul este, de asemenea, util ca agent antidiabetic, deoarece, la fel ca unele medicamente, actioneaza pentru a bloca enzimele DPP-4 si PTP1B, care influenteaza secretia si semnalizarea insulinei respectiv.
Rozmarin in cosmetologie
In industria cosmetica, rozmarinul este utilizat in principal din motive aromatice si este utilizat, printre altele, pentru producerea de parfumuri.
Parfumurile obtinute in acest mod se caracterizeaza printr-un parfum delicat de plante cu o nota superioara florala si una inferioara din lemn balsamic.
De asemenea, extractele de rozmarin utilizate in productia de creme, lotiuni, lotiuni de ras, lotiuni de baie si sampoane hranesc, relaxeaza, dau stralucire parului si stimuleaza cresterea parului.