Sindromul ovarului polichistic este o tulburare hormonala frecvent intalnita in randul femeilor de varsta fertila. Aproximativ 10% dintre femei sufera de ovare polichistice si aceasta este o cauza frecventa a infertilitatii.
Sindromul ovarului polichistic nu este acelasi diagnostic cu chistul ovarian. Chisturile in sine nu sunt problema principala la o femeie care sufera de sindromul ovarului polichistic. Ele sunt un simptom al functiei hormonale afectate.
Niveluri crescute de hormoni, in special hormonul masculin testosteron, au fost raportate in ovarele polichistice. Fiecare femeie are o anumita cantitate de testosteron, dar in ovarele polichistice este peste medie.
Examinarea cu ultrasunete releva multe chisturi mici (foliculi) prezente pe ovar. Aceste chisturi interfereaza cu buna functionare a ovarului, dar nu sunt dureroase si nu sunt indepartate chirurgical. Numai un test hormonal poate concluziona ca este vorba de ovare polichistice.
Care sunt simptomele ovarului polichistic?
Cel mai frecvent motiv pentru care o femeie merge la ginecolog este lipsa menstruatiei regulate si, prin urmare, ovulatia. Acesta este motivul pentru care multe femei cu ovare polichistice au dificultati in incercarea de a concepe. Din cauza echilibrului hormonal perturbat, apare acneea, iar pielea si parul devin excesiv de grase.
Nivelurile crescute de testosteron pot duce la par excesiv pe corp si in acelasi timp la rarirea parului. Adesea femeile cu sindromul ovarului polichistic sunt supraponderale sau se ingrasa usor. Acest lucru se datoreaza legaturii directe dintre ovarele polichistice si rezistenta dezvoltata a organismului la insulina. Aceasta, la randul sau, duce adesea la dezvoltarea diabetului la o varsta mai inaintata.
Cum este tratat sindromul ovarului polichistic?
Pentru femeile care nu doresc sa ramana insarcinate, pilulele contraceptive sunt cea mai buna solutie. Ele suprima nivelurile ridicate de testosteron si regleaza ciclul. Este foarte posibil ca femeia sa se vindece definitiv, insa nu exista nicio garantie.
Revenirea ovarului la starea sa normala este uneori inexplicabila. In toate cazurile, insa, echilibrul hormonal din organism trebuie monitorizat si tratamentul concentrat asupra acestuia. Pentru cele care doresc sa ramana insarcinate, medicii se concentreaza pe stimularea ovulatiei, nu pe eliminarea specifica a problemei.
Sindromul ovarului polichistic nu este o problema periculoasa, insa daca este mai grava va fi destul de neplacuta si poate interfera cu planurile si stilul normal de viata al unei femei.