Gripa este o boala virala care afecteaza tractul respirator , inclusiv nasul, gatul, plamanii si bronhiile (caile respiratorii care duc la plamani). Cazurile usoare de gripa pot fi confundate cu raceala obisnuita , cu toate acestea, gripa provoaca de obicei o boala mai grava.
Simptomele gripei pot include tuse, durere in gat, dureri musculare, oboseala si cefalee, avand tendinta de a incepe brusc si sunt insotite de febra mare.
Combaterea gripei
In privinta remediilor naturale, sunt recomandate cateva trucuri dupa cum urmeaza:
Socul
Socul este o planta care are o istorie lunga de utilizare ca remediu popular pentru raceli, infectii sinusale si gripa. In studiile preliminare de laborator, extractele din aceste flori au fost gasite pentru a lupta impotriva virusilor. Cercetatorii considera ca antocianinele, compusi gasiti in mod natural in boboci, pot fi o componenta activa care consolideaza sistemul imunitar si blocheaza virusul gripei. Cu toate acestea, nu au fost gasite inca multe studii privind daca socul este eficient la om pentru prevenirea sau tratarea gripei. Un mic studiu a constatat ca cinci zile de sirop (15 ml de patru ori pe zi) a fost mai eficace decat efectul placebo la ameliorarea simptomelor asemanatoare gripei. Cei care au luat acest sirop s-au recuperat in a treia sau a patra zi de tratament, in timp ce persoanele care au fost puse sub efectul placebo au avut nevoie de sapte pana la opt zile pentru recuperare.
Magazinele naturiste contin suc, sirop si capsule cu soc. Reactiile adverse, desi rare, pot include indigestie usoara sau reactii alergice.
Echinacea
Desi descoperirile recente pun sub semnul intrebarii utilizarea echinaceei pentru raceala si gripa, aceasta este inca una dintre cele mai populare plante folosite astazi.
Exista mai multe tipuri de echinacee, cum ar fi echinacea purpurea, echinacea angustifolia si echinacea pallida. Dintre acestea, partile de suprafata (frunzele, florile si tulpinile) de echinacea purpurea au cele mai bune dovezi justificative, un studiu care a testat doua doze diferite (450 mg si 900 mg) demonstrand ca doza mai mare a fost semnificativ mai buna decat efectul placebo la reducerea severitatii simptomelor de gripa.