Balconul este una din incaperile foarte importante ale locuintelor la bloc. Apartamentele vor avea, in marea lor majoritate, un balcon care poate fi folosit fie ca si spatiu de depozitare, de intins rufe, de tip gradinita pentru cateva ghivece cu plante sau intr-o oaza de relaxare pentru toti membrii familiei.
Decorarea unui balcon inseamna mult mai mult decat o masuta, cateva scaune vechi pe care proprietarii nu se indura sa le arunce, pentru ca aceasta incapere poate avea un potential extraordinar. Proprietarii pot, cu un strop de creativitate, cateva piese de mobilier foarte bine alese sa transforme balconul in locul preferat al familiei din intreaga locuinta.
- De ce trebuie sa tii cont in amenajarea balconului
Pentru a amenaja in mod corespunzator balconul, este foarte important ca proprietarii sa stie ce functie va indeplini balconul amenajat. De aceea, inainte de a achizitiona finisajele pentru pardoseala sau pereti este important ca acestia sa stie cum vor folosi camera, cat de des vor primi musafiri sau cat de usor le va fi sa pastreze curatenia.
Daca spatiul din balcon permite, se poate realiza un decor potrivit pentru mai multi oaspeti, dar si un balcon lung si ingust sau mic si patrat ofera numeroase optiuni de amenajare.
O amenajare ingenioasa a balconului le va pune la dispozitie proprietarilor un spatiu in care sa poata trage un pui de somn in zilele calduroase de vara, in care sa faca loc pentru un mic birou si cateva rafturi pentru dosare si carti sau in care sa imbine relaxarea cu depozitarea.
De asemenea, balconul va fi in mod corect amenajat daca proprietarii vor alege in mod corespunzator faianta si gresia pentru exterior. Exista, asadar dale sau placi din lemn dar si parchet rezistent la umezeala, care se vor dovedi o solutii foarte bune, mai ales ca se va monta la fel de usor ca si cel laminat, oferind in acelasi timp senzatia placuta specifica lemnului.
Pentru balcon, gresia este cea mai frecventa alegeri pentru pardoseala pentru ca are un pret foarte avantajos si este extrem de usor de intretinut. Pentru balcoanele in care umezeala, igrasia si mucegaiul isi fac aparitia foarte des. tapetul de pe perete nu este o idee buna, insa se poate placa balconul folosind piatra naturala sau aplicand o vopsea speciala ce impiedica aparitia sporilor.
- Cum alegi mobilierul pentru balcon
Achizitionarea mobilierului pentru balcon este o parte foarte importanta a deciziei amenajarii balconului. Proprietarii pot sa isi lase imaginatia sa zburde si sa construiasca obiecte de mobilier personalizate, reconditionand obiecte de mobilier vechi sau folosind diferite materiale usor de procurat, cum sunt paletii din lemn pentru a realiza rafturi, o bancuta sau o canapea unde pot pune saltele si perne decorative.
In plus, spatiul din balcon trebuie sa fie utilizat la maxim alegand mobilier pliabil care sa poata fi scos la vedere doar atunci cand este nevoie, iar etajerele pot fi montate pe toata inaltimea peretilor pentru a dispune de un spatiu cat mai avantajos.