Se pot face minuni pentru dantura prin chirurgie orala. O serie de afectiuni orale pot necesita interventii chirurgicale acestea putand fi:
– Dentitie afectata
Molarii de minte sunt ultimul set de dinti care se dezvolta. Uneori acesti dinti ies din linia gingiilor. In anumite cazuri, unul sau mai multi dintre acesti molari nu sunt in alinierea corecta sau nu reusesc sa iasa complet din gingie fiind prins intre tesutul maxilarului si tesutul gingival. Acest lucru poate determina umflarea, durerea si infectia tesutului gingival din jurul lor. In plus, molarii de minte afectati pot provoca leziuni permanente celorlalti dinti, gingiilor si osului din apropiere si uneori pot conduce la formarea de chisturi sau tumori care pot distruge sectiunile maxilarului. Prin urmare, stomatologii recomanda persoanelor cu molari de minte afectati sa ii indeparteze chirurgical.
Nu este vorba numai de molarii de minte care uneori trebuie eliminati. Alti dinti, cum ar fi cuspizii molarilor sau bicuspidele, pot deveni afectati si pot provoca aceleasi tipuri de probleme descrise mai sus.
Pierderea dintilor
Implanturile dentare reprezinta o optiune pentru pierderea dintilor ca o alternativa la punti dentare si proteze. Implanturile sunt inlocuitori de radacini dentare si sunt ancorate chirurgical in maxilar, actionand ca stabilizator pentru dintii artificiali la care sunt atasati. Candidatii potriviti pentru implanturile dentare trebuie sa aiba un nivel adecvat de densitate al oaselor, sa nu fie predispusi la infectii si sa mentina o buna practica de igiena orala.
Probleme legate de maxilar
Cresterea inegala a maxilarului.
La unele persoane, maxilarul superior si cel inferior nu reusesc sa creasca in mod corespunzator. Acest lucru poate cauza dificultati in vorbire, masticatie, inghitire si respiratie. Unele dintre aceste probleme – cum ar fi alinierea necorespunzatoare a dintilor – pot fi corectate cu braketi si alte aparate ortodontice, problemele mai grave necesita o interventie chirurgicala orala pentru a misca toata sau o parte a maxilarului superior, maxilarului inferior sau ambele, intr-o pozitie noua, echilibrata, pentru ca acesta sa fie functional si sanatos.
Imbunatatirea fixarii protezelor.
Pentru pacientii care poarta proteze dentare pentru prima data, se poate efectua o interventie chirurgicala orala pentru a corecta eventualele nereguli ale falcilor inainte de a crea protezele, astfel asigurandu-se o potrivire mai buna. Chirurgia orala poate ajuta, de asemenea, purtatorii de proteza pe termen lung. Suportul osului se deterioreaza adesea in timp, ducand la proteze care nu se mai potrivesc in mod corespunzator. In cazuri severe, un chirurg oral poate adauga o grefa osoasa in zonele in care oasele au ramas mici.